אודות

נדיה גורנשטיין (1970) אמנית רב-תחומית, מעצבת גרפית ואספנית בובות קוקשי יפניות. מתגוררת ויוצרת בתל אביב.

״אני אמנית רב תחומית היוצרת בטכניקות של ציור, הדפס, צילום, encaustic ופיסול, לצד מלאכות טקסטיל מסורתיות. אקלקטיות היא עבורי צורת חשיבה ושפה, מדיום הקולאז' משמש כביטוי רחב המיושם בדו-מימד ובתלת-מימד. העבודות שלי משקפות הומור ביקורתי וראיית עולם רב-תרבותית

ביצירה שלי מתחברים חומרים, טכניקות, דימויים ותקופות. הדגשת החומריות והפשטה צורנית, מאפיינים את הדמויות והעולמות דשאני יוצרת, הנעים בין הביוגרפי לפנטסטי-אניגמטי. אובייקטים ודימויים מוצאים מהקשרם ליצירת הזרה, באמצעות פירוק והרכבה מחדש בקומפוזיציות בעלות משמעות שונה. 

היצירה שלי נובעת מצורך עז לגעת בחומר, דווקא בעידן הדיגיטלי והוירטואלי. ליצור משהו פיסי וממשי בעולם של ייצור המוני ולא פרסונלי, ללא מגע יד אדם. העולם היום מקדש שלמות, מעלים "פגמים", סוגד למוצרי צריכה חדשניים ורודף טרנדים. כנגד, אני מוצאת את העוגן הפרטי שלי דווקא בדבר שהתיישן, נסדק ובדיוק בגלל זה הוא כל כך אנושי, אישי ורלוונטי.

בשנתיים האחרונות עסקתי בזיכרונות ילדות, בתמימות, באנשים ובמקומות מילדותי המוקדמת בסנט. פטרסבורג של שנות השבעים. חקרתי כיצד זיכרון פרטי הוא צוהר לגעגוע אוניברסלי. יצאתי למסע זיכרון וגיליתי את שורשי השפה האסתטית, התרבות החזותית ותשוקת האספנות, שהפכו אותי לאמנית שאני היום. יצרתי גוף עבודות המהדהדות את עולם הילדות, בהשראת צעצועים סובייטיים שאני אוספת.

יש בי תשוקה עזה לאספנות של חפצים ודימויים גרפיים ישנים, המייצגים מיתוסים ונורמות חברתיות בעלי הקשר היסטורי ותרבותי. אני מגדירה עצמי כ״ציידת-מלקטת״ של אובייקטים וחומרים, חלקם נקנים בשווקי פשפשים ברחבי העולם וחלקם נמצאים זרוקים ברחוב, כי זבל של אדם אחד הוא אוצר של אדם אחר. לשימוש בחומרים ישנים ולמיחזור יש מקום משמעותי ביצירה שלי.

השפעה עמוקה נוספת על יצירתי היא האסתטיקה היפנית על ההיברידיות שלה, בין הפשוט למורכב; בין וואבי-סאבי (מינימליסטי, פגום חומרי וצנוע) לקאוואי ״חמוד״ (בארוקי, גדוש וצבעוני). האוסף העצום של בובות קוקשי סוסקו שבבעלותי (בובות עץ יפניות מינימליסטיות, נטולות גפיים ומלאות הבעה מרומזת) משפיע ומחלחל ליצירה ולדימויים שלי. למדתי ביפן הדפס מוקהנגה ואני מלמדת מלאכות טקסטיל יפניות של סאשיקו ובורו בסטודיו שלי בתל אביב. לאחרונה יצאתי למסע יצירתי חדש, בעקבות אהבתי ומשיכתי לאסתטיקה, לאמנות ולפילוסופיה היפנית.

בתהליכי העבודה אני נעזרת במחקר טקסטואלי, חזותי ומעשי. אני נהנית ללמוד טכניקות לשימוש בחומרים שונים לצד מחקר תרבותי-היסטורי. היצירה המעשית היא עבורי משחק מסקרן ואינטואיטיבי, כמו לצאת לטיול ולהרפתקה בעקבות הלא נודע

לימודים ועבודה
2019 - מקימה ומעצבת של "חדר משלי" - חלל תעשייתי אקלקטי וקוסמופוליטי בתל אביב - מקום של יצירה, תוכן, השראה וארוח.
1998 - בעלת סטודיו לעיצוב גרפי וארט דיירקטורית עצמאית, מתמחה באופנה ובלייף סטייל.
2004-1998 לימודי תואר ראשון דו חוגי באמנות רב תחומית ובהיסטוריה באוניברסיטת תל אביב.
1994-1990 לימודי תקשורת חזותית במכללה לעיצוב ויצ”ו קנדה בחיפה.

תערוכות יחיד וזוגי:
2024 - ‘זיכרון צעצועים' גלריה B.Y5 - חגית פלג רותם
2022 - ‘דמויות ודמיונות' גלריה לאמנות בגן שמואל - אוצרת: אורית קוליקובסקי
2021 - ‘עיר מקלט' סטודיו בקרית המלאכה - אוצרות: שבוע האיור 2021
2021 - ‘חדר משלך' גלריה B.Y5 - אוצרות: חגית פלג רותם
2019 - ‘טוטם וטאבו' מוזיאון אילנה גור - אוצרת: חגית פלג רותם

תערוכות קבוצתיות:
2023 - ‘ארגז כלים' גלריה B.Y5 - אוצרות: טל פרנקל אלרואי
2020 - ‘יומן ויזואלי זמן קורונה' גלריית סלון יפו - אוצרות: אפרת סופר
2020 - ‘אישה לאחותה 2' גלריית דיסקונט ת"א - אוצרות: שולמית נוס, חגית פלג רותם
2018 - ‘גילופים' גלריה לאמנות בגן שמואל - אוצרת: דורית טלמון
2017 - ‘דולס ארט' מוזיאון יפו העתיקה - אוצרת: לימור מרגוליס